Een frisse blik op duurzaamheid
Energie ontstaat wanneer je jongeren met elkaar verbind. Young Changemakers zorgt voor een kruisbestuiving. Sommige jongeren zijn met afval bezig en anderen met bijvoorbeeld vergroening. Het doel is om hen een stapje verder te helpen, zodat ze bij organisaties met daadwerkelijke opdrachten terecht komen.
Geen woorden, maar daden.
“We zijn een community van 60 jongeren hier uit de omgeving.” Nick den Bol, kartrekker bij Young Changemakers vertelt: “We willen voorkomen dat we eens in de zoveel tijd bij elkaar komen en dan lekker gaan praten over wat we zouden kunnen doen, maar dat dan vervolgens niet doen. We willen ervoor zorgen dat er ook echt dingen gedaan worden.”
Wanneer ik negatieve nieuwsartikelen lees, dan zakt mijn motivatie. Je wordt in de media vaak overspoeld met wat er niet goed gaat. Ik krijg veel meer energie van toffe projecten, innovaties en samenwerken met anderen. Dat is de weg waarmee we het verschil kunnen maken.
Hoe kunnen we morgen al het verschil maken?
Nick geeft aan dat dit echt van alles kan zijn. ”Kleine stapjes die je in je leven al kan zetten. Ik las laatst het boek Morele Ambitie van Rutger Bregman. Dat gaat over de zingeving van werk, dat is wel een wat grotere stap. Maar je kunt bijvoorbeeld met voedingskeuzes al kleine stapjes maken. Ga eens naar de markt om je groenten te halen in plaats van Albert Heijn.”
Ga eens naar de markt om je groenten te halen in plaats van Albert Heijn.
Over Young Changemakers
Nick ziet dat jongeren wel aan tafel mogen zitten, maar vaak is dit nog vrijwillig. Daar wil hij verandering in brengen. Jongeren moeten betaald worden voor de kennis die zij geven. De jongeren van nu zijn met de huidige uitdagingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid opgegroeid.
“We weten er best veel vanaf en hebben onze mening goed gevormd. Een frisse blik en de kennis die wij hebben heeft echt heel veel waarde. Als we de problemen laten oplossen door de generatie die de problemen hebben laten ontstaan, wil dat niet persé zeggen dat je veel verder komt.”
De input die de club levert moet nu financieel stabiel worden, zo kan de impact echt vergroot worden. Hij wil de community van 60 leden ook echt actief houden, daar ligt nu de focus voor de organisatie. Daarna is het interessant om met de geleerde lessen, lokale hubs op te zetten in andere steden bijvoorbeeld. En als Nick echt mag dromen, gaat zijn hart sneller kloppen van organisaties die duurzaamheid al in hun kernwaarden hebben, zoals het Wereld Natuurfonds, of Pieter Pot bijvoorbeeld. Een samenwerking met deze organisaties zou natuurlijk fantastisch zijn.
Op dit moment is een groot aandeel van de opdrachten het organiseren van activiteiten, maar Young Changemakers is zeker ook op zoek naar vraagstukken waar bedrijven mee worstelen en waar jongeren in kunnen helpen. Het kan daarnaast ook nog eens positief afstralen op je organisatie.
Waar partijen eerder moeite hadden om jongeren te werven, zie je met de betrokkenheid van Young Changemakers dat er ook ineens meer interesse komt bij jongeren om daar te gaan werken. De wisselwerking die dit vervolgens oplevert met de oudere generatie is ook nog eens heel waardevol. Dat is ook wat Young Changemakers biedt.
Nick gaat verder: “We hebben al hele mooie projecten weten te organiseren: TEDx Den Bosch bijvoorbeeld. Binnen de restricties van de organisatie hebben we een avond neergezet die echt bij ons past: duurzame en maatschappelijke thema’s stonden op het podium, en alleen jongeren natuurlijk. We hebben ervoor gekozen dat er geen ticket nodig was, een vrijwillige bijdrage geven mocht. Wij willen namelijk alle jongeren kunnen verwelkomen. Dit betekende wel dat we meer sponsoren nodig hadden. Ook het organiseren van dit sponsor geld is een skill die we dus als community onder de knie hebben.”
Young Changemakers x Zin in Morgen
Nick vertelt: ‘We kijken enorm uit naar Zin in Morgen. We zijn er bijvoorbeeld met de ‘Afvaldisco’. Dit is een silent disco, waarbij je met een groep afval gaat prikken met je koptelefoon op. De playlist wordt gehost, inclusief weetjes en feitjes die je tussendoor van host Judith via de microfoon krijgt. Gezellig en nuttig tegelijk! We zijn er ook met de kledingworskshops van Ezra, deze organiseert ze overigens ook buiten het festival om hier op locatie. En Eef van de Boom is er met kledingruil: niet huilen, kom ruilen!’
Kortom: we zorgen dat jongeren goed vertegenwoordigd zijn en kijken ernaar uit om iedereen te ontmoeten!