4 x slimme tips voor je kledingkast

Wanderwood is een knusse ‘Earth Friendly’ lifestyle winkel in de Snellestraat, hét creatieve hart van de Bossche binnenstad waar je struikelt over de leuke cafeetjes en winkeltjes met mooie items voor je huis of kledingkast. Ik heb een afspraak met oprichter Bregje Geurtsen, vlak voor openingstijd. Zo kunnen we nog even rustig praten. Want Bregje heeft vast tips voor ons om onze kledingkast op een leuke manier  bewuster en duurzamer te maken. 

Tip 1: Check je label

Ik vroeg Bregje hoe ik nou morgen al een bewustere keuze kan maken. haar eerste tip is eigenlijk heel simpel:  “Check even het labeltje!”

En dan gaat het vooral om de stofkeuze. Er is bijvoorbeeld erg veel water nodig om katoen te verwerken tot kleding. Als je graag katoen draagt, kies dan eens biologisch katoen. Zo worden er geen pesticiden gebruikt die schadelijk zijn voor de natuur in de omgeving.

Linnen is daarnaast een hele duurzame stof om te produceren. En linnen mag ook gewoon lekker kreuken volgens Bregje. Ze voegt toe:

Wist je dat linnen ook heel goed op Nederlandse bodem groeit? Er zijn de afgelopen tijd initiatieven ontstaan om weer Nederlands linnen te produceren,
hartstikke mooi!

Als alternatief voor viscose kun je bijvoorbeeld letten op Lenzing Ecovero of Tencel. Viscose wordt gemaakt van houtpulp. Om dit zacht te maken, worden chemicaliën gebruikt. Deze chemicaliën worden direct afgevoerd met nadelige gevolgen voor het milieu. Het is ook niet altijd duidelijk waar de bomen zijn gekapt. 

Bij de duurzame varianten worden chemicaliën opnieuw gebruikt en worden speciale duurzame bossen gebruikt. Een stuk beter dus voor je omgeving!

2. De herfstgarderobe tips van Bregje

Koop tijdloze items. Die gaan meerdere seizoenen mee. En wol hoef je echt niet vaak te wassen. Het is zelfreinigend. Hang het buiten, of stoom het door het in de badkamer op te hangen. Werk met laagjes in de herfst, zo kun je onverwachte combinaties maken.

Bewaar die skinny jeans die nu uit de mode is maar er nog goed uitziet. Trends komen echt altijd weer terug!

Upcycle tot iets nieuws! Als je liever niet alles wilt bewaren, wat ook begrijpelijk is, maak er dan iets nieuws van. Iets waar je opnieuw van kan genieten. Zoals een leuke denim tote bag. Win win! Je bent creatief bezig, je recycled én je hebt een super uniek item. Dat geeft heel veel voldoening.

Tip: upcycle workshop tijdens het festival

3. Tweedehands keuze

Toevallig hangt er een rekje met mooie blouses die uit Japan komen. Alles gewassen en gestoomd. Het leuke is dat mensen een mooie nieuwe spijkerbroek kopen, maar daar een tweedehands blouse bij kiezen.
Het voordeel van een kleine winkel is dat je nog echt goede gesprekken hebt. Het is wat persoonlijker, dat maakt het ontzettend leuk. De winkel trekt jong en oud. Maar met name wel een iets oudere doelgroep. De duurzame merken zijn nou eenmaal wat duurder vanwege het productieproces. Jongeren die bewust met duurzaamheid bezig zijn, kiezen regelmatig voor tweedehands fashion vanwege de prijs. Maar, die keuze kun je dus ook bij Bregje maken.

Bregje’s collega Lisette wandelt binnen om de winkel bijna te openen en voegt toe:

Het proces van het maken van een kledingstuk is eigenlijk iets heel moois om je bewust van te zijn. Het is toch prachtig dat iemand met zorg en aandacht een kledingstuk maakt, van materialen die geoogst moeten worden. Met die gedachte kunnen we morgen al beginnen om je eigen kleding opnieuw te waarderen!

4. Een laatste tip waar je morgen al mee kunt beginnen

Als je wat meer inzicht wilt in je koopgedrag, kun je op een lijstje in je telefoon of ergens in een schriftje bijhouden hoeveel nieuwe items je koopt in een jaar. Zo weet je wat je werkelijk koopt en waar je misschien wat bewuster mee om kunt gaan, door te kiezen voor een duurzame variant of een pre-loved item. Er zijn zo veel mooie winkeltjes die echt hele mooie items aanbieden.

Tip: vind hier de leuke vintage winkels in Den Bosch

Gevel Wanderwood
Bregje Geurtzen Wanderwood

Zin in Morgen festival in Den Bosch